red.diariocritico.com

Al mercat, l'any 2014

L'Hospital Germans Trias i Pujol desenvolupa la primera vacuna terapèutica contra la tuberculosi

El fàrmac podria ser útil per a persones amb la infecció en estat latent i malalts que han desenvolupat la patologia

La primera vacuna terapèutica contra la tuberculosi, dissenyada per metges de l'Hospital Germans Trias i Pujol, conegut com Can Ruti, de Badalona (Barcelona) i el laboratori Archivel Farma, arribarà al mercat el 2014, si compleix el calendari de les fases avançades en la que es troba.

Segons ha explicat a Europa Press el descobridor de la vacuna, Joan Cardona, metge de Can Ruti i director científic d'Archivel Farma, la vacuna està acabant la segona fase dels seus assajos, durant la qual està testant la seva eficàcia en 96 malalts de Sud-àfrica, després de demostrar la seva seguretat en un grup reduït de voluntaris a Badalona.

La primera fase de l'assaig va rebre l'autorització de l'Agència Espanyola del Medicament el març de 2007, i va validar absència de toxicitat. La segona fase d'assaig, de la qual s'esperen resultats el primer trimestre del 2011, està destinada a oferir informació més detallada sobre la seguretat del tractament, així com a avaluar la resposta immunològica.

Fins ara, s'ha administrat la vacuna a 60 malalts de la fase II i dos comitès de seguretat han de pronunciar-se sobre la seguretat del tractament i donar llum verda a la culminació de la fase.

A mitjans de l'any que ve, s'espera l'inici de la tercera i última fase que reclutarà 700 malalts també de Sud-àfrica, per ser un país on la incidència i gravetat de la malaltia, molt vinculada al VIH, és superior, ha argumentat Cardona .

La vacuna tracta d'eliminar la infecció tuberculosa, provocada pel bacil de Koch, afavorint un creixement del sistema immunològic que el propi cos s'activa quan detecta els bacils. De garantir la seva efectivitat, el fàrmac podria ser útil per a persones amb la infecció en estat latent i malalts que han desenvolupat la patologia.

El seu principal avantatge és que redueix el tractament actual de nou mesos, per a malalts amb la infecció adormida, a només un mes. De fet, l'índex d'abandonament de l'estricte tractament per a aquests malalts és del 70% a Espanya, on cada any es registren 10.000 nous casos de malalts que han desenvolupat la infecció.

Així mateix, es calcula que un terç de la població mundial té la infecció en estat latent i que el 10% de les persones que no han estat sotmeses a un tractament desenvolupen una lesió important que en el 60% dels casos pot suposar la mort.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })