red.diariocritico.com

Després de les de Madrid

Les famílies catalanes, segones en el rànquing de despesa que suposarà el retorn al col·legi

Suposarà una mitjana de 1.057 euros

La tornada al col·legi costarà als pares catalans una mitjana de 1.057 euros, xifra que la situa en la segona més cara d'Espanya, per darrere de Madrid (1.072 euros) i molt per sobre de la mitjana espanyola (820 euros), segons un estudi de Federació d'Usuaris-Consumidors Independents (FUCI).

Aquests 820 euros de mitjana a Espanya per alumne suposa un 6,2 per cent més que el 2009, segons l'estudi que, a més, atribueix aquest encariment "l'increment de l'IVA en dos punts" i "a la constant pujada del preu dels carburants".

Desglossant despeses, l'uniforme o la roba que han de portar els alumnes durant el curs, incloent el calçat, és el que més costarà als pares en la tornada a l'escola dels seus fills. Així, en els centres públics s'estima una despesa de 110 euros, xifra que es duplica en el cas dels concertats i que s'eleva fins als 284 euros en els privats.

Una altra de les grans inversions que s'ha de fer en aquesta època de l'any és la dels llibres de text. Segons Fuci la quantitat a gastar varia segons l'etapa educativa en què es trobi el nen, però calcula un desemborsament mitjà de 190 euros, el que suposa un encariment del 3,8 per cent en relació al curs anterior i malgrat comptar amb un IVA superreduït. Quant a la resta de material escolar com motxilles, quaderns, carpetes o bolígrafs, suposarà 50 euros a les escoles públiques, 120 en els concertats i 125 en els privats.

La matrícula és un altre dels epígrafs que més encareix el retorn a les aules. En els centres privats, el cost mitjà se situa al voltant dels 265 euros, mentre que tant en el cas dels centres públics com els concertats el cost és zero. En aquest sentit, la presidenta de la federació, Agustina Laguna, recorda als pares "que tinguin en compte, per calcular les seves despeses, que alguns centres concertats disfressen aquest concepte anomenant despeses d'inici de curs que inclouen conceptes com secretaria, informatització, gestió sobre de matrícula o comunicacions, que en cap cas solen baixar dels 200 euros ".

Finalment, els xifres que maneja l'estudi en menjar se situen entre els 80 i els 150 euros mensuals per nen, quantitats similars a les que els pares es gastaran en transport escolar. En total, la tornada a l'escola en un centre públic costa una mitjana de 512 euros, 774 euros si es tracta d'un concertat i 1.174 euros per fill en un privat.

Per comunitats, els canaris (688 euros de mitjana), gallecs (700 euros) i aragonesos (740 euros) són els que menys es gastaran per fill. Això es deu als diferents tipus de finançament que ofereixen els executius regionals. Per exemple, Galícia i Aragó tenen llibres gratuïts durant tot l'ensenyament obligatori, mentre que les Canàries ofereix la possibilitat de la reutilització. Els andalusos també compten amb aquesta possibilitat però no en tots els cursos, mentre, Catalunya, País basc i Extremadura són les regions "més endarrerides en aquest sistema", explica FUCI.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })