red.diariocritico.com

Als 91 anys

Mor l'intel·lectual Raimon Panikkar

Mor l'intel·lectual Raimon Panikkar

Deixa més de vuitanta llibres publicats

El filòsof i escriptor Raimon Panikkar ha mort aquest dijous a les 17.30 hores a casa de Tavertet (Barcelona) als 91 anys d'edat, segons ha confirmat a Europa Press la Fundació Vivarium, que ell dirigia.

De pare hindú i mare catalana i catòlica, Panikkar va néixer a Barcelona el 1918 i va ser ordenat sacerdot el 1946. Al llarg de la seva vida va publicar més de vuitanta llibres en què va defensar sempre el diàleg entre persones i religions. Les diferents religions dels seus pares, així com el fet d'haver viscut també a Roma, Estats Units i l'Índia, van afavorir el seu missatge tolerant i la seva defensa de la pau i el consens.

Germà del també filòsof Salvador Panikker, Raimon sempre va ser un enamorat de l'Índia i mai va perdre el contacte amb el país asiàtic des que el 1955 el visités per primera vegada. "Em vaig anar sent cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat de ser cristià", solia dir el filòsof en una aplicació pràctica de la seva defensa de la convivència entre religions.

El 1966 va ser nomenat professor de la Harvard Divinity School, raó per la qual va passar 20 anys a cavall entre els Estats Units i l'Índia. Entre 1971 i 1978 va impartir classes d'estudis religiosos a la Universitat de Califòrnia, que més tard va crear un guardó amb el seu nom amb el qual cada any es premia al millor estudiant en filosofia de les religions.

El 1987 va tornar a Catalunya i es va instal·lar a Tavertet, on ha estat fins a la seva mort. La tasca de Panikkar va ser reconeguda, entre d'altres, amb el Premi Espanyol de Literatura el 1961 i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1999. La seva trajectòria va ser guardonada també a l'estranger: l'any 2000 va rebre el títol de 'Chevalier des Arts et des lletra' de mans del Govern francès, i el 2001 va ser el Govern italià que li va atorgar la Medalla de la Presidència de la República Italiana.

Al país transalpí, per cert, va tenir lloc l'entrevista que oferim als nostres lectors -i que serveix per a certificar el reconeixement internacional del finat- adjunta a aquesta notícia, i que va tenir com a interlocutor de luxe al cantautor i intel·lectual afí a Panikkar Franco Battiato.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })