red.diariocritico.com

Tarannà d'ERC en època preelectoral

Puigcercós s'acosta a CiU perquè 's'ha acabat una etapa' i un nou tripartit vol dir noves regles de joc

Puigcercós s'acosta a CiU perquè "s'ha acabat una etapa" i un nou tripartit vol dir noves regles de joc

El president dels republicans voldria que la seva formació i la federació es poguessin enfrontar "conjuntament i sense complexes" al Govern espanyol

El president d'ERC, Joan Puigcerós, assegura que "s'ha fet un gran esforç per crear ponts" de diàleg entre CiU i ERC perquè "no és normal", ha afegit, que els dos partits nacionalistes "no es parlin" i ha assegurat que des de la seva formació "no s'ha tancat cap porta" a possibles acords entre totes dues formacions en les properes eleccions. En una entrevista aquest dilluns a El món a RAC1, el líder republicà ha expressat el desig que una CiU i una ERC "lliures i sense lligams" es "poguessin enfrontar conjuntament" i "sense complexes" al govern espanyol. Puigcercós ha dit també que ara "s'ha acabat una etapa" i que un nou tripartit requerirà "noves regles de joc". En sentit similar s'havien expressat els republicans en anteriors etapes preelectorals pel que fa la federació.

Puigcercós ha defensat l'etapa que ha tingut fins ara ERC en els dos governs tripartits que ha estat, afegeix, "important" però ha assegurat també que aquesta etapa "s'ha acabat". Assegura que un nou tripartit "hauria de tenir unes regles de joc diferents". Unes regles que segons, Puigcercós, per a ERC passen perquè el PSC deixi de votar de forma diferent aquí i a Madrid. "El PSC ha decidir si vol un partit propi que decideix per a ell mateix" perquè el que Catalunya necessita són partits polítics "lliures d'hipoteques", ja siguin amb Madrid, amb grups d'interès o amb dogmatismes.

Sobre la decisió de CiU de no votar el pla d'austeritat de la Generalitat per reduir el dèficit si s'apugen els impostos -com té previst fer el Govern-, Puigcercós ho considera una equivocació. El republicà ha criticat a la federació nacionalista d'estar fent "una exhibició de múscul" i li ha retret que no aporti "discreció" ni doni "confiança" al Govern.

Davant d'aquesta situació, Puigcercós creu que sobren "declaracions" i falten "concrecions" i ha emplaçat a tothom a esperar a aquest dimarts quan el Govern expliqui i posi les bases de les mesures econòmiques que tirarà endavant per afrontar l'actual crisi i reduir la despesa de Catalunya en 1.600 milions d'euros.

Sobre el govern de l'Estat i el president José Luís Rodríguez Zapatero, Puigcercós ha manifestat la seva "pèrdua de control" per "estar fent tot el contrari del que hauria de fer". En aquest sentit, ha criticat que Zapatero estigui plantejant unes mesures per reduir el dèficit públic sense pensar en el futur de l'Estat i hagi aprovat per exemple una retallada de fins el 40% dels pressupostos destinats a la recerca.

Segons Puicercós si una cosa és bàsica per al futur d'un país i per tant no s'ha de retallar, com sí que es farà a Catalunya, és l'educació i la recerca, ha afegit. Zapatero "no té ni idea de com afavorir la indústria i la productivitat d'un país", ha conclòs.

Finalment, ha assegurat que des de Madrid no s'estan fent els deures i ha posat com un altre exemple que s'anunciïn unes retallades en què no s'inclou la reducció de ministeris -com demana ERC- . En aquest sentit, Puigcercós ha denunciat que en els darrers tres anys, la despesa en personal de l'Executiu "hagi augmentat de 6.000 MEUR en serveis desdoblats" provinents de carteres com les de cultura, habitatge o igualtat quan aquestes són ja competències de les autonomies.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })