red.diariocritico.com

Hereu i el seu equip, a l'ull de l'huracà

La possible manca de confidencialitat a la consulta de la Diagonal provoca crítiques de l'oposició

La possible manca de confidencialitat a la consulta de la Diagonal provoca crítiques de l'oposició

García-Bragado desvia responsabilitats cap l'empresa organitzadora

L'oposició a l'Ajuntament de Barcelona ha criticat aquest divendres durament l'equip de govern i en especial l'alcalde, Jordi Hereu, per la consulta de la Diagonal, però sobretot pels dubtes en la confidencialitat de les dades dels votants. CiU i PP han demanat una auditoria per esbrinar si s'han pogut creuar dades que podrien relacionar aspectes dels votants com nom, DNI, edat, sexe i lloc de residència amb el sentit del vot. Hereu i el quart tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon Garcia-Bragado, han assegurat que el procés va tenir totes les garanties i han dit que properament es presentarà el resultat de l'auditoria, a més d'exigir responsabilitat a l'empresa que va organitzar la votació electrònica.

En el primer ple municipal després de la consulta, el president del grup de CiU, Xavier Trias, i el del PP, Alberto Fernández Díaz, han criticat tot el procés, sobretot per la publicitat que en va fer l'equip de govern i pel fet que es va decantar clarament per les dues opcions reformadores, que finalment van perdre.

Trias ha demanat a Hereu que es disculpés públicament per ser "l'únic responsable" del fracàs i ha lamentat que la consulta no hagi creat "autoestima" als barcelonins, a més de desprestigiar les consultes. "Vostè ha intentat guanyar, enganyar de forma partidista, amagar l'opció C i el cost", ha dit.

Però el més greu, per ell, ha estat la vulneració del "principi sagrat" de la confidencialitat. Per això, ha demanat al president de la mesa de seguiment i garanties de la consulta que suspengui l'eliminació de la còpia de seguretat de les votacions, perquè ha "perdut la confiança" en l'equip de govern en aquesta matèria. "No me'l crec, és molt greu", li ha etzibat a Garcia-Bragado.

De fet, Trias ha assegurat que aquesta vulneració del vot secret és "il·legal" i ha criticat que l'equip de govern hagi "conculcat la veritat", començant per l'alcalde Hereu a l'hora d'emetre el seu vot.

Fernández Díaz ha recordat que ell ja va demanar un mes i mig abans de la consulta que s'ajornés i ha criticat els altres quatre partits per no fer-ho. Segons ell, la consulta va ser "un error car" per la forma i el moment, i ha preguntat a l'equip de govern si no hi havia altres prioritats per gastar els més de tres milions d'euros que va costar o una altra manera de conèixer l'opinió de la ciutadania.

Segons el líder del PP, la consulta va ser "segrestada" per l'Ajuntament, per intentar "enganyar" amb una publicitat "parcial" i de precampanya. Igual que CiU, també ha demanat una auditoria profunda.

Garcia-Bragado i Hereu han admès errors i han reconegut que la reforma de l'avinguda s'haurà d'afrontar d'una altra manera més endavant. Bragado ha recordat que el procés va ser acordat per tots els partits excepte el PP, inclòs el sistema de vot electrònic, previst en la Carta Municipal de Barcelona.

L'alcalde i el tinent d'alcalde han opinat que la reforma de la Diagonal "està en l'agenda" i que el debat estarà sobre la taula a partir d'ara.

Bragado ha assegurat a Trias que no s'ha vulnerat la confidencialitat del vot i que la votació es va fer amb la "màxima seguretat i rigor". En un primer informe, el Comitè Auditor, format per experts de la UPC, assegura que la informació "addicional" que acompanyava el vot eren camps numèrics sobre informació extreta del padró: franja d'edat, barri, districte i sexe. "En cap cas NIF ni cap identificació de la persona", afegeix.

El recompte es va fer amb totes les garanties, i després es va eliminar de forma segura la informació del servidor on es va fer el recompte i es van precintar els servidors de l'empresa adjudicatària del procés davant de notari.

Hereu ha instat els grups municipals a mantenir el consens en certs aspectes, com fins ara. A més, ha recordat que l'equip de govern va preferir cedir part de la sobirania als ciutadans i no tirar endavant les obres sense consultar-los.

El president del grup d'ICV-EUiA i tinent d'alcalde, Ricard Gomà, ha recordat que el procés de consulta era "inèdit" a la ciutat en els últims 30 anys, i ha elogiat la participació de moltes entitats, algunes de les quals han estat presents al ple.

El president d'ERC, Jordi Portabella, també ha estat crític amb el govern municipal, acusant-lo principalment de no "creure" en les consultes, que ha qualificat de "mecanisme d'aprofundiment democràtic". S'ha queixat de les dificultats tècniques dels primers dies, de l'alt cost i també ha criticat que la consulta es convertís en un "plebiscit".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })