red.diariocritico.com

El treball s'ha presentat avui dijous

L’IEC i la Generalitat catalogaran els vitralls catalans del Barroc al Modernisme per garantir-ne la conservació

L’IEC i la Generalitat catalogaran els vitralls catalans del Barroc al Modernisme per garantir-ne la conservació

És la continuació del Corpus Vitrearum Medii Aevi, el projecte de recerca de l’IEC que estudia els vitralls gòtics i renaixentistes catalans

Conèixer quin és el patrimoni vitrallístic de Catalunya i establir uns criteris reals d’importància i valor que orientin les polítiques de restauració dels vitralls catalans és el doble objectiu del projecte Registre i inventari dels vitralls de Catalunya, sorgit fruit del conveni de col·laboració entre l’Institut d’Estudis Catalans i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i dirigit per Xavier Barral membre de l’IEC, i Antoni Vila, director executiu del Corpus Vitrearum Catalunya.

La primera part d’aquest inventari comprèn el vitrall català civil i eclesiàstic, del Barroc al Modernisme, de la província de Barcelona i el vitrall exclusivament eclesiàstic (esglésies, parròquies, catedrals i monestirs), de Girona. Aquest projecte amplia i continua el Corpus Vitrearum Medii Aevi, un projecte de recerca de l’IEC, iniciat l’any 1981, que ha catalogat, fotografiat i inventariat els vitralls gòtics i renaixentistes de Catalunya.

El treball, que s’ha presentat avui, dijous 27 de maig, a l’IEC, consistirà en l’examen de cada obra, que inclou l’estudi històric i iconogràfic, l’anàlisi de la tècnica emprada, l’interès estètic i històric i el valor de l’autoria. A més, s’estudiarà l’estat de conservació dels vitralls (patologies, tipus de protecció actual, etc.) i es faran propostes d’actuació pel que fa a la restauració i a la protecció. Es crearà una base de dades en què quedaran reflectides les dades bàsiques de cada vitrall.

Aquest projecte permetrà que, juntament amb la catalogació, s’estableixi l’interès i la urgència d’actuacions de restauració i conservació, i donarà valor a un patrimoni pràcticament desconegut que es troba, actualment, en perill d’espoliació i destrucció.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios