red.diariocritico.com

És president de l'Associació Catalana de Municipis

Salvador Esteve creu que és 'injusta' la prohibició d'endeutament feta als ajuntaments

Salvador Esteve creu que és "injusta" la prohibició d'endeutament feta als ajuntaments

El president de l'ACM diu que no es pot tractar igual qui "ha fet els deures" amb qui s'ha endeutat ostensiblement "com ara Madrid"

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve (CiU), ha qualificat d'"injusta" la prohibició als ajuntaments d'endeutar-se. En declaracions a l'ACN, Esteve ha lamentat que "no hi ha dret que es tracti de la mateixa manera" consistoris que "han fet els deures i estan dins d'uns paràmetres d'endeutament molt raonables" i d'altres "de grans ciutats com ara Madrid que s'han passat tres pobles en aquest tema". Esteve també ha lamentat les rectificacions del govern espanyol en aquesta matèria i ha advertit que, si no és possible l'endeutament municipal, s'aturaran totes les inversions locals. Ho ha trobat "un contrasentit" respecte de les polítiques que s'han realitzat fins ara.

"Si l'any que ve se'ns prohibeix l'endeutament, no farem inversions", ha advertit Esteve. Ha explicat que, als ajuntaments, "donada la precarietat econòmica que tenim, totes les inversions van a càrrec del crèdit". "Si no és així, no podem fer inversions, perquè l'ingrés corrent se'n va tot, i de sobres, amb la despesa corrent", ha afegit Esteve.

"Això és un contrasentit que va en direcció contrària a la mateixa política d'inversions" que havia seguit fins ara el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, ha opinat Esteve, que és alcalde de Martorell (el Baix Llobregat). Esteve ha recordat que l'any passat l'executiu espanyol va destinar 8.000 milions d'euros al foment d'inversions locals i aquest any n'ha destinat 5.000 més.

Esteve també ha lamentat la forma de procedir del govern espanyol. Dilluns, ha narrat, els ajuntaments "es van posar en peu de guerra" a causa d'una mesura presa "amb nocturnitat i traïdoria" segons el president de l'ACM, que ha recordat que aquell dia va ser pont a Barcelona. El mateix Esteve va haver de convocar un ple d'urgència per a aprovar crèdits, perquè el govern pretenia prohibir-ho a partir de la mitjanit. Ara ho vol prohibir a partir del gener. "La mateixa rectificació és un indicatiu de què les coses no es fan com s'haurien de fer", ha considerat el batlle de Martorell.

Esteve ha recordat, a més, que "els ajuntaments no en fem, de dèficit". I ha explicat que "si tanquem l'any amb dèficit, queden intervinguts i se'ls imposa un pla d'austeritat".

Esteve espera una rectificació

Finalment, Esteve ha reclamat que es "trobin solucions" per a què "siguin aquells que estan excessivament endeutats els que no es puguin endeutar més" i que la resta de consistoris ho puguin continuar fent. En aquest sentit, la entitat municipalista que presideix té previst reunir-se amb l'altra associació de pobles i ciutats catalans, la Federació Catalana de Municipis, el 28 de maig vinent. La reunió ja estava convocada abans de l'anuncia de la prohibició d'endeutament dels municipis, però ara aquesta mesura centrarà la trobada.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })