red.diariocritico.com

S'ha representat molt poc a Catalunya

El Llibre Vermell de Montserrat, de Xavier Benguerel arriba diumenge al Palau de la Música

El Llibre Vermell de Montserrat, de Xavier Benguerel arriba diumenge al Palau de la Música

No s'havia representat en una sala de concerts de Catalunya des de la seva estrena, l'any 1988, al Liceu

El Llibre Vermell de Montserrat, de Xavier Benguerel, torna a Barcelona després de la seva estrena, l'any 1988, al Gran Teatre del Liceu. El concert l'acollirà el Palau de la Música el diumenge 30 de maig, en una de les poques representacions que se'n han fet a Catalunya, la darrera fa més de deu anys al monestir de Montserrat. Per composar-la, Berenguel es va basar en els cants i danses del segle XIV guardades al còdex montserratí del mateix nom. El director Daniel Tosi serà l'encarregat de comandar una obra que respecta íntegrament la que es va estrenar el segle passat. Llibre Vermell s'interpretarà amb orquestra gran, cor mixt, cor infantil una mezzosoprano i un tenor.

Després d'estrenar-se al Gran Teatre del Liceu, l'any 1988, El Llibre Vermell de Montserrat no s'havia tornat a interpretar en una sala de concerts a Catalunya. S'havia pogut escoltar, no obstant, al propi monestir de Montserrat -fa més de deu anys- i en d'altres ciutats europees. Però han hagut de passar tots aquests anys fins que l'obra de Xavier Benguerel no ha tornat a Barcelona, en aquest cas, al Palau de la Música Catalana.

La seva estrena tindrà lloc el proper 30 de maig al Palau dins de la programació dels 'Diumenges al Palau'. Al capdavant del projecte, el director rossellonès Daniel Tosi, que té el repte de dirigir una orquestra gran, un cor mixt, un cor infantil i dos solistes.

Els intèrprets són l'Orchestre Perpignan Méditerranée, el cor Ensemble Polyphonique de Perpignan i el cor infantil La Maîtrise d'enfants du conservatorie de Région de Perpignan, juntament amb la mezzosoprano Marie Cubaynes i el tenor Sébastien Gabillat.

Somnis complerts

A títol personal, Berenguel ha explicat que amb l'estrena, el proper diumenge, de l'obra al Palau de la Música es compleix el segon dels seus grans somnis vitals, el primer dels quals va ser la representació del Llibre Vermell al monestir de Montserrat –"d'allà on neix el llibre"- , ja fa més de deu anys.

Quant a l'ubicació d'aquesta d'obra dins la seva dilatada producció musical, Berenguel ha senyalat que el Llibre Vermell és una "obra pont", que lliga dos períodes compositius. Segons el compositor català, Llibre Vermell "va tancar una època de composicions serials" i n'obrí una nova en la qual Berenguel recorre amb facilitat als referents de la música antiga per fer les seves composicions contemporànies.

Per confeccionar aquesta obra, estrenada l'any 1988, Berenguel va recórrer a cants i danses recollides al Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit amb textos de temàtica religiosa, entre els quals destaca el Cançoner Montserratí, amb 10 composicions vocals que haurien inspirat el Berenguel.

Elogis per Tosi

En la presentació del concert, Berenguel ha volgut elogiar la figura del director Tosi, de qui ha dit que és una de les persones que més s'ha interessat per divulgar la música dels compositors catalans a al Catalunya nord.

En aquest sentit, ha defensat el concert com un acte de justícia i reconeixement a tants anys d'estrenar obres de compositors i col·legues seus. A més, ha recordat que Tosi ja havia dirigit en dues ocasions el Llibre Vermell.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })