red.diariocritico.com

Amb Zapatero, no se sap quan es veurà

La reunió de Montilla amb Rojo inicia una setmana marcada per l'Estatut a les Corts espanyoles

La reunió de Montilla amb Rojo inicia una setmana marcada per l'Estatut a les Corts espanyoles

Demà dimarts se sabrà la data de compareixença del president de la Generalitat davant la Comissió General de les Comunitats Autònomes

El president de la Generalitat, José Montilla, s'entrevista aquest dilluns a Madrid amb el president del Senat, Javier Rojo, per abordar la renovació dels quatre membres del Tribunal Constitucional (TC) que elegeix el Senat. La trobada constitueix el primer capítol d'una setmana marcada per l'Estatut a les Corts. El president va demanar comparèixer a la Comissió General de les Comunitats Autònomes per defensar la resolució del Parlament. La mesa de la comissió decidirà la data de la compareixença aquest dimarts coincidint amb una interpel·lació en ple del senador Jordi Guillot, que preguntarà al govern espanyol quines iniciatives està duent a terme per fer possible el procés.

Montilla es reunirà amb Rojo a dos quarts de sis de la tarda a iniciativa del president de la Generalitat, que la ha demanat comparèixer a la Comissió de les CCAA per defensar la resolució del Parlament de Catalunya que, entre altres punts, aposta per una reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional i la substitució dels quatre magistrats del TC escollits pel Senat que van esgotar el seu mandat fa gairebé dos anys, entre els que hi ha la presidenta María Emilia Casas.

La renovació dels quatre membres del TC escollits pel Senat està bloquejada des del 2007, quan les CCAA del PP van presentar dos únics candidats: l'expresident del Tribunal Suprem i del CGPJ Francisco Hernando, i l'exportaveu del CGPJ Enrique López. Els socialistes els rebutgen argumentant que es tracta de dos perfils massa escorats a la dreta, i el PP es nega a proposar uns altres noms que puguin obtenir el suport de les tres cinquenes parts de la cambra necessàries per a la seva elecció.

La Mesa i els portaveus de la Comissió es reuniran dimarts per decidir la data de la compareixença de Montilla. També dimarts el senador de l'Entesa Jordi Guillot interpel·larà el govern espanyol sobre les iniciatives que ha dut a terme per a la renovació del TC, mentre que el Ple del Congrés debatrà la contraofensiva del Partit Popular, que ha presentat una proposició de Llei per recuperar la figura del recurs previ d'inconstitucionalitat -abolida el 1985- que permetria portar al TC un Estatut abans que sigui Llei.

Mentrestant s'esperen els primers contactes formals entre l'Entesa i el grup parlamentari de CiU al Senat per presentar conjuntament a la cambra alta les iniciatives que consten a la resolució del Parlament. El que encara no té data és una reunió del president Montilla amb José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest diumenge i des de Barcelona, on s'havia desplaçat per visitar el Rei a l'Hospital Clínic, Zapatero va afirmar que no tenia prevista una reunió amb Montilla i va apuntar que "probablement" tindria lloc en els pròxims dies o setmanes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })