red.diariocritico.com

Els habitants de l'ílla encara pateixen el drama

CaixaForum de Barcelona recorda el terratrèmol d'Haití

L'exposició fa referència explícita als 34 segons que va durar el sisme

L'emergència humanitària d'Haití després del terratrèmol que va assolar el país i la forma en què els seus habitants intenten superar la tragèdia protagonitzen l'exposició 'Haití. 34 segons després'. La mostra es podrà veure a partir d'aquest dimecres al CaixaForum de Barcelona, ​​amb l'objectiu que els visitants no oblidin el drama que, encara avui en dia, pateixen els haitians.

El 12 de gener de 2010 la terra va tremolar violentament durant 34 segons a Haití, un dels països més pobres del món, posant fi a la vida de 220.000 persones i deixant a 2.500.000 sense llar, el que va portar a una de les emergències humanitàries més complexes dels últims anys. Amb l'objectiu que no s'oblidi aquesta greu situació 'Haití. 34 segons després' presenta un recorregut pel terratrèmol i les seves conseqüències, a través de les fotografies d'Emilio Morenatti i Marta Ramoneda, així com els documentals d'Oriol Gisbert. El comissari de la mostra i director de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH), Francisco Rey, ha assenyalat en declaracions a Europa Press que l'exposició té un doble objectiu: d'una banda "mantenir viva la memòria d'una crisi terrible" i, de l'altra, retre comptes sobre el treball realitzat per l'Obra Social de La Caixa i diverses ONG que van treballar sobre el terreny, com Intermón Oxfam, Metges Sense Fronteres, Creu Roja, Unicef ​​i Càritas. "Dins del caos, l'ajuda humanitària va aconseguir salvar moltes vides perquè es va gestionar amb prou eficiència", ha explicat Rei que, però, ha reconegut que els diners destinats a la reconstrucció està trigant més a arribar per la falta d'estabilitat política i social , així com la reticència davant d'unes autoritats acusades en molts casos de corrupció. L'exposició es divideix en sis àmbits que construeixen un recorregut des del Haití anterior a la catàstrofe fins a la vida quotidiana actual, incloent un simulador del terratrèmol que fa que el visitant senti la vulnerabilitat que van viure els haitians, mentre es projecten vídeos amb entrevistes als damnificats. Un dels testimonis afirma que "en el primer instant ningú va cridar, ningú sabia res", mentre que un altre recorda que "quan es surt amb vida d'una situació així, un s'adona que no és res i que tot es pot perdre en molt poc temps ". Fotografies amb esperança Gràficament, l'exposició es completa amb més de trenta fotografies i vídeos documentals que serveixen per contextualitzar la tragèdia i "posar el visitant en la pell dels haitians", ha explicat el periodista, realitzador i autor dels documentals, Oriol Gispert. En elles es poden veure retrats de la vida actual del país que, certament, encara no està normalitzada però que aporten un punt d'esperança a l'exposició: hospitals amb malalts de còlera i campaments de refugiats, alhora que nens jugant, partits de futbol i dones anant a buscar aigua. Gisbert ha assenyalat que els haitians han estat "segrestats per la vida", però que segueixen esperançats i amb ganes de lluitar per tirar endavant la seva vida. A més, ha assegurat que aquesta exposició pot servir tant per a no recordar aquest drama com per posar l'accent en altres guerres i crisis oblidades que es reparteixen per gran part del món sense que l'atenció dels mitjans de comunicació recaigui sobre ells.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })