red.diariocritico.com

A la Seu d'Urgell

Les juntes arbitrals de l'Agència Catalana de Consum comencen a funcionar a través de videoconferències

Possibiliten resoldre conflictes des de comerços i empreses adherides, tot estalviant desplaçaments als consumidors

L'Agència Catalana de Consum comença avui a funcionar a la Seu d'Urgell a través de videoconferències. Aquest nou mètode per celebrar les juntes arbitrals per resoldre conflictes des de comerços i empreses adherides servirà per estalviar desplaçaments i despeses als consumidors, que fins ara s'havien de desplaçar fins a Lleida, tal com ha explicat el director dels serveis territorials d'Economia i Finances, Pere Mir. Aquesta forma de treball es vol implantar a altres poblacions i comarques de Catalunya on fins ara no disposaven de la Junta Arbitral de Consum. Paral·lelament fins al pròxim 18 de maig onze centres d'educació primària i secundària de Lleida participen a l'Escola de Consum.

La junta arbitral de consum permet que el jurista estigui en un lloc i els representants de l'empresa i del consumidor en un altre, de manera que les reunions ja no han de ser en un sol lloc. Aquesta metodologia de treball permet segons, Mir, ampliar l'espai d'actuació de la junta. Com fins ara, els conflictes resolts mitjançant la junta arbitral de consum, en cas que no s'arribi a un acord de les parts, es dictamina un laude que és d'obligatori compliment.

Per altra banda, uns 1.100 alumnes d'onze centres de primària i secundària de la ciutat de Lleida participen des d'ahir fins al dia 18 de maig a l'Escola de Consum de l'Agencia Catalana de Consum. Les escoles participants són d'educació secundària, l'escola Les Heures, el col·legi Santa Anna, l'Institut d'Estudis Secundaris (IES) Josep Lladanosa, l'IES Escola del Treball i l'IES Ronda, pel que fa a centres de primària hi participen el Centre d'Educació Infantil i Primària (CEIP) Magí Morera Galícia, el CEIP Carrassumada, escola Joan XXIII, CEIP Camps Elisis, CEIP Sant Jordi i CEIP Cappont.

Mir ha explicat que a través de tallers i jocs, els alumnes aprenen a fer un consum positiu i crític analitzant la publicitat o la traçabilitat dels productes per conèixer la seva procedència. Els tallers es fan segons la demanda de l'institut i poden ser globals o específics. Tracten temes com ara la roba i els criteris de compra, i els tallers específics es dediquen a temes com per exemple les regles, drets i deures del consum, la publicitat, la contractació i ús de serveis. A educació primària es fan tallers sobre les sensacions que generen els diferents tipus d'establiments, l'alimentació i el consum, el consum responsable, l'ús de les joguines, gestionar l'oci o les emocions que generen els productes. Un dels alumnes dels tallers de secundària, Eric Masegosa, ha explicat que el taller li serveix per aprendre a gestionar els diners en el seu temps d'oci.

Aquesta és la tercera vegada que se celebra a Lleida l'Escola del Consum de Catalunya des de que es va posar en marxa l'any 2003 i està situada al Centre de Recursos Pedagògics del Segrià. Les anteriors edicions a Lleida es van fer els cursos 2005-06 i el curs 2007-08. Aquest any també s'ha fet a diferents comarques de Catalunya com ara el Tarragonès, l'Alt Camp, el Montsià, la Ribera d'Ebre, l'Anoia, el Ripollès, el Baix Empordà, el Gironès, el Solsonès i finalment el Segrià. Des de la posada en marxa l'Escola de Consum de Catalunya ja hi ha passat 73.342 alumnes i aquest darrer any, 13.696.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
ventana.flyLoaderQueue = ventana.flyLoaderQueue || [] ventana.flyLoaderQueue.push(()=>{ flyLoader.ejecutar([ { // Zona flotante aguas afuera ID de zona: 4536, contenedor: document.getElementById('fly_106846_4536') } ]) })