Noticias

El president de Novartis diu que el sector farmacèutic espanyol ja ha entrat en pèrdues i mostra la seva confiança en Artur Mas

Culpa als Reials Decrets de reducció de la despesa

Jesús Acebillo xifra en 2.000 milions anualitzats la minusvalidesa i anuncia que es perdran 20.000 llocs de treball

Martes 14 de diciembre de 2010

El president de Novartis a Espanya, Jesús Acebillo, ha constatat que el sector farmacèutic espanyol ja ha entrat en pèrdues per decret-llei, fruit de l'aplicació dels dos últims Reials Decrets amb mesures per reduir la despesa farmacèutica, i ha reclamat al Govern que doni suport a la indústria si la vol conservar perquè començar de zero serà "complicat". En aquest context, ha celebrat l'arribada de CiU al Govern de la Generalitat perquè Artur Mas dóna suport a l'economia productiva.



En un esmorzar organitzat per Esade, Acebillo, que també ha presidit la patronal Farmaindústria, s'ha mostrat en tot moment crític per les mesures que l'Administració ve aplicant sobre el sector en l'última dècada -sobre la despesa i abaratiment dels preus de medicaments- i ha sentenciat que el "intervencionisme continuat en el temps" fa d'Espanya un país "poc fiable" en matèria de regulació de preus.

Davant d'aquesta situació, ja denunciada amb insistència des de la patronal, Acebillo ha assegurat que el sector farmacèutic a Espanya ja ha entrat en pèrdues, si bé ha matisat que no serà el cas de Novartis.

En la seva intervenció, Acebillo ha recordat que l'impacte dels dos últims reials decrets suposarà una minusvalidesa de 2.000 milions anualitzats, la pèrdua d'uns 5.000 llocs de treball directes i uns 15.000 indirectes, la desaparició de laboratoris i una reducció de la inversió en R+D de 300 milions d'euros anuals en els propers cinc anys.

El president de Novartis ha tornat a reclamar el suport del Govern perquè considera que és "urgent" restaurar la confiança en el mercat farmacèutic espanyol de la mà d'un marc regulador "estable i predictible" i amb el ferm compromís de no penalitzar més a la indústria via preus.

No obstant això, Acebillo ha lamentat que la visió dels polítics -"els nostres no donen la talla", ha opinat- és "molt curt termini", i ha criticat que només es preocupin per tancar el seu pressupost cada any i no es plantegen temes a llarg termini sabent que el sistema nacional de salut segueix "en crisi i en fallida".

Unidosi, "bluf polític"

Sobre l'aplicació de l'anomenada 'unidosisis' a la dispensació de fàrmacs, Acebillo ha assegurat que aquesta proposta s'ha "sobredimensionat" i l'ha titllat de "bluf polític" perquè en la pràctica, encara que sigui una mesura que "sona bé", només s'estalviaran "quatre duros".

A més, ha recordat que en països on ja s'aplica, com Anglaterra, i estan estudiant com fer marxa enrere. Per Acebillo, l'estalvi serà menor i suposarà més complexitats, tot i que sí que pot tenir algun efectiu més avantatjós, com la "formació cultural", ja que la gent s'administrarà el que li prescriuen.

Sector "intervingut"

En la seva intervenció, el president de Novartis a Espanya ha evidenciat que la indústria farmacèutica, un dels puntals per consolidar el nou model productiu del país, té com 'handicap' de ser un sector "intervingut" en la pràctica totalitat de les seves facetes.

No obstant, ha assegurat que el canvi polític que està vivint Catalunya "segur que no va malament", sense voler entrar a valorar si suposaria el mateix un eventual canvi de timó a Espanya en un futur.

Per Acebillo, el desembarcament de CiU serà positiu per al sector, tant per al farmacèutic com per a la indústria en general, perquè Mas ha donat suport a l'economia productiva.